Börjar med att tillägga, det var ett fel i del två, det är på takten 1 och 3 som ni går bak och fram på… Om ni inte fattade detta så får ni öva in på nytt, så ni klarar dessa snurrar ändå sen. Håll till goda, det är bara cirka två A4 att läsa.

 

Ni har säkert undrat lite över när dem där jäkla snurrarna skulle komma att beskrivas, och jag ska nu erkänna för er. Tanken var att dem skulle påbörjas redan i förra inlägget, men i brist på kunskapen om hur i helvete jag ska beskriva hur ni tjejer och framförallt hur vi killar gör? Men vad säger man, någon gång ska man väll ta tag i livet, eller åtminstone försöka beskriva hur man dansar åhej i ord?

 

Tänkte att vi kan börja med vänstersnurr, då det är den första snurr man lär sig oftast, i alla fall om man går ordkurs hos mig.

Vi börjar prata om hur man gör mellan just tjejen och killen, det som sker med åhej tekniken är att vi killar innan turen ska ske, oftast på taktslaget innan händelsen ska ske, gör något som kallas för flaggar, detta innebär att vi som killar visar med hjälp av kroppen, vad tjejen kommer att måsta göra på nästa taktslag.

För vänster vändning:

När tjejen nästan tagit sitt baksteg flaggar vi för en vänstervändning, vilket gör att när hon sätter ner baksteget (taktslag 1, höger fot bak). Vet hon att hon ska snurra vänstersnurr, nu ska jag försöka förklara hur tjejen snurrar just vänstersnurr.

Tjejen sätter därmed ner högerfoten i ett baksteg, precis som vanligt, men nu vet hon att hon ska snurra åt vänster eftersom hon fått flaggningen och förningen åt vänster. Hon sätter därefter ner vänster fot med vinkeln tårna lite åt vänster. Påbörjar därmed snurren som pågår i 1½ takt. Så du kommer alltså hamna på ett framsteg efter vänstersnurr. Exakt hur du som tjej rör dig kan jag tyvärr inte lyckas sätta ord på, men jag tror att om ni tänker er att ni ska snurra, 1 varv på toalt 1 framsteg, 1baksteg och sen vara färdiga på nästa framsteg, ja då kommer ni nog hitta rätt ändå, i värsta fall får ni höra av er till mig, så kanske jag kan lägga upp en video där självaste JAG visar hur man gör dessa vänster snurrar.

Några viktiga saker att tänka på vid vänstersnurr för tjejen:

-          Du ska fortfarande hålla dig på ett bra avstånd runt killen, alltså inte snurra in mot killen, utan runt han.

-          Du ska snurra ungefär totalt en höftbredd brukar man säga, vilket dock kan ökas beroende på hur stort killen flaggar, om han vänder upp mycket, måste du snurra lite längre osv, dock fortfarande på din linje runt killen.

-           Ha inte för bråttom! Många nya tjejer, har för bråttom runt i snurrarna, och detta medför därför att hon kommer i otakt.

 

För killen:

-          Du flaggar för lite, detta är vanligt, och tro mig, när du överdriver flaggningen kopiöst, då är det lagom mycket egentligen.

-          Du ger inte förningen i handen tillräckligt tydligt, vilket gör det svårt för tjejen att förstå vad hon ska göra.

-          Du förflyttar dig själv när tjejen snurrar, vi killar har faktiskt lovat att vi ska stå på samma ställe, och ta emot tjejen ungefär en hennes höftbredd, jodå, jag har ibland varit med om tjejer som tror deras höfter är gigantiska, men vi ler och håller med om att dem är så stora och ser till att vara där dessa tjejer tror deras höft slutar.

Hur blir det med högersnurrar då?

Jo, såhär är det, att en högersnurr faktiskt inte blir likadan fast tvärtom, utan man gör faktiskt lite annorlunda med den, först och främst kommer tjejen snurra höger, fast på en rak linje i riktning framåt, kanske låter det krångligt, men jag ska försöka få även den korkade att fatta.

När tjejen har gjort sitt baksteg, så förflyttar vi oss killar åt vänster, vi kliver alltså åt sidan, när tjejen nu kliver ner sitt framsteg, bör vi stå ungefär 90* nästan med axel mot axel (självklart ska det vara lite mellanrum mellan varandra, men i den vinkeln). Vi killar ska nu ha påbörjat våran flaggning för högervändning, vilket vi gör genom att flagga bakåt, samtidigt som vi ger ett tryck på bortre sidan av tjejens hand, trycket sker mot vår mage alltså. Som tjej svarar ni självklart på detta genom att ge ett tyck utåt åt vänster från killen mage. Därefter ska ni nu ha fri passage att snurra höger på en rak linje förbi killen så ni hamnar med ryggen åt det håll ni gick, ni snurrar därmed 1½ varv även här. Detta ska vara ganska stora steg framåt, så ni faktiskt rör er lite framåt i dansriktningen, eftersom det är 1 och ett halvt varv ni ska snurra kommer ni avsluta snurren på ett baksteg.

Om ni nu har gjort rätt, tagit lagom långa kliv, så kan killen bara vända in på linjen i riktning mot tjejen, ta tag i tjejens hand/händer, så har ni en bra punkt direkt. Möjligtvist kan man som kille få flytta sig lite mer mot tjejen, om hon tar väldigt långa steg, vilket inte är fel som tjej att göra om platsen finns för det, tänk bara på att det finns någon form av gräns hur långt du kan gå som tjej, för det ska förhoppningsvis se snyggt ut dessutom.

Detta kan dessutom göras i hållna turer vänster och höger snurrar också, enda skillnaden är att vi då som kille precis efter förningen som är öppen, fäller ihop våran hand så att tjejen känner att, aha han vill att jag ska hålla i hans hand när jag snurrar, alltså ska vi killar absolut inte snurra runt tjejen, vi vill ju faktiskt att hon ska jobba självständigt och inte behöva ha oss till hjälp jämt, det har hon ju annars hela tiden, så skönt om vi får vila någon gång i vår livstid. Åh, det är ju också en anledning att börja dansa killar, ni får ju för första gången se tjejen jobba!

 

Ja, detta inlägg var helt klart det absolut svåraste jag gjort hittills, men också det roligaste, för man har fått tänkt och funderat en hel del på hur man ska berätta sakerna, jag vet att vissa tycker jag är tråkig som skriver om detta, andra påpekar alla fel jag har i mina texter, dock finns det dem som faktiskt ser mina glimtar i ögonen jag har när jag skriver, de som ser att jag faktiskt försöker så gott jag kan. Dom som inser att detta är ett väldigt svårt ämne att lyckas beskriva med bara ord. Det är er sistnämnda jag främst skriver till, men självklart hoppas jag att ni som har andra åsikter ser på detta med lite andra ögon, även fast jag uppskattar att ni påpekar mina fel, så gör det gärna kritiskt, det blir mycket roligare att fortsätta skriva då!


NOTIS! detta är skrivet av en vän, vid alias Mintia94, tack för detta förtydliga, det behövs nog eftersom ni tjejer tydligen är lite tröga på att fatta. hihi

Tjejens vä snurr: 
Taktslag 1 = baksteg med hö fot, kom överens med händerna.
taktslag 2 - vä fot vinklas utåt på cirkeln runt killen
taktslag 3 - hö fot fortsätter rotationen ½ varv på cirkeln
taktslag 4 - vä fot fortsätter rotationen ½ varv på cirkeln
taktslag 1 - hö fot tar ett framsteg och händerna (förare/följare) ger ett tryck och man är tillbaka i grundsteg eller hittar på nåt nytt :P

Och förresten - en takt = fyra taktslag B)

Tack för alla underbara kommentarer och intressanta diskussioner jag fått av er tack vara mitt förra inlägg, hoppas bara att detta ger er lika mycket intresse, skratt och andra dumheter som det förra inlägget tydligen gjorde?

Del 2 - Äntligen får killen börja bestämma! Japp, det är dags att börja gå in på förning, handfattning samt hur vi får ihop detta med det vi lärde oss i del 1...

Tänkte att jag ska börja prata om det här med hur man håller, om vi säger att tjejen tar sina händer och placerar dem på det avstånd och plats jag skrev om sist (goddagsfattnings avstånd) när hon har sina händer där vrider hon så hon har handflatorna neråt och fingrarna böjer du ner så även fingertopparna hamnar neråt. Killarna i sin tur fångar tag i tjejens fingrar på det sätt som känns mest naturligt, ni kommer då ha lillfingersidan av handen neråt mot golvet, böja på fingrarna in mot din mage, så ni får tag i tjejens fingrar som går neråt. se bild så förstår ni nog bättre ;)

ja som ni ser så ser ni ju hur man ska hålla, detta är då killens vänsterhand och tjejens höger ,ni kan hålla likadant, fast tvärtom med killens höger och tjejens vänster ;)

Man kan också släppa någon av dessa händer, byta händer osv, ni kan faktiskt hålla i vilken hand ni vill, med vilken hand ni vill. Eller, det är dumt och svårt om ni håller i era egna händer, trust me!

Jaha, om ni nu håller sådär, och sen börjar ni gå dem steg ni lärt er, tror ni att ni kan bugga då eller? Nej, ni måste ju veta varför i hela friden ni ska hålla i varandra också, eller vad tror ni?

Det ni gör nu i händerna är lätta små "puffar och stopp" eller som det så fint kallas, tryck och drag. Nu ska ni se om ni kan fundera lite själv, annars får ni svaret lite längre ner, men frågan lyder som följer:

När bör ni ge ett tryck, vilket innebär att man trycker lite lätt mot varandras händer, lika mycket från både killen och tjejen. samt när bör ni ge ett drag, vilket är ett lätt drag från varandras händer, observera att även detta ska vara lika hårt och ni ska fortfarande ha kontakt med varandra.  Jag vill veta när ni ska göra tryck och drag i förhållande till hur ni tjejer går med fötterna, samt om ni killar har några idéer på hur ni ska veta när det ska vara ett tryck eller drag (ett tips, läs längst upp på detta inlägg vad jag skrev där).

 

Nej, det var ju inte ni som skulle gissa, jag skulle ju berätta eller hur?! Låt oss börja med tjejernas steg.

 

Om vi börjar fundera, faktiskt så går ju tjejen lite " fram och bak", man brukar kunna säga att tjejens steg blir "fram sida bak..." detta innebär att när ni går fram, så kommer det ske ett naturligt tryck mot killens hand, och när ni kliver bak, så blir det ett naturligt drag. Observera att detta tryck och drag inte är starkare än som en liten dutt i pannan, alltså väldigt lätt, men ändå bestämt.  detta innebär för dem som vill ha det mer låt oss säga, mer beskrivligt, att trycket kommer på taktslag 2 medan draget kommer på taktslag 4.

 

Killen då?  Han ska ha puls i kroppen, dessutom bör det vara heltakts puls, i alla fall i övre kroppen under hela låten, går han in i halv takt med övre kroppen gör man det svårt för tjejen att se och känna rätt. Dessutom ska han ge tryck och drag, på just taktslag 2 och 4.

 

Nej, nu har jag skrivit en massa text, ni fattar säkert ingenting, dessutom blev det ett tråkigt inlägg utan humor, jävla skit också, var ju tänkt jag skulle få till detta inlägg liksom det förra... ack vad svårt det kan vara att skriva med ord hur en tjej och kille dansar? :O

 

Ah nu kom jag på en sak jag glömt berätta om, ni måste ju nu börja skaffa er någon att dansa MED, detta innebär att på nästa dans, så tar ni tag i en kille och säger " nu ska vi hejja med å i bugg" sen kan ni stå två låtar och bara göra tryck och drag, ni är ju fullärda åhejbuggare nu, eller hur? Eller har jag glömt något? Hjälp mig nu ni som buggar med Åhej, har jag glömt något för att kunna dansa och ha roligt med denna buggteknik?

 

 

Jaha, nu har jag allt bitit i ett saftit äpple eller något sådant, har nämligen fått order av än kär vän att jag ska berätta hur man dansar bugg med Åhejteknik, ja detta blir en enkel match tänkte jag fram tills hon sa att det ska vara i ORD! Varför kan jag bara inte få lära henne, nej då ska hon såklart ha det på papper också, suck... Det är sådant här som är typiskt fruntimmer, så ett tips till er killar, lär er skriva för tjejerna vill ha uppsats på hur man gör saker, det kan vara allt ifrån hur man städar, diskar eller ja, något betydligt mer perverst... förbered gärna en lathund med dem sysslor du vill att tjejen ska göra oftast, annars kommer hon inte förstå vad ni vill.
Dags för mig att börja förklara, annar kommer jag nog aldrig mer få dansa med hon som bad mig skriva detta.

Steg 1: vi ska börja med att kolla grundsteg, observera att killen och tjejen har olika grundsteg, låt oss börja med hur tjejen går.


Tjej steg 1: Du börjar med att helt enkelt stå upp, gärna framför killen dessutom, då det faktiskt är en pardans, i brist på killar funkar exempelvis en lyktsolpe eller sopkvast också rätt bra! När ni nu står på lagomt avstånd från varandra ( vilket bör vara i vad man kallar hälsningsavstånd eller främlingsavstånd) tror det är på ungefär 74.5 cm eller något sådant, så ska ni börja med att lyfta höger ben, ni står nu alltså på vänster, sätt då ner höger ben strax bakom där den var innan, utgår att ni stog med benen bredvid varandra innan vi började.
se bild för hur era fötter bör vara just nu:
Som ni ser så har ni satt höger fot lite längre ner om man kollar längs y-axeln, men har samma possition som den var på vid x-axeln ;) Nog med svåra ord, nu har ni såklart balans på höger fot, och kan därmed lätt lyfta på vänster fot och sätta ner den bredvid högerfot, fast lite längre åt vänster på x-axeln ( om ni tycker axlarna är svår, sätt den bara med lite större mellanrum ut åt vänster, fast bredvid högerfoten).
Då balansen nu bytt plats till vänster fot så har ni då möjlighet att lyfta höger fot och sätta den bra precis bredvid er vänsterfot, men strax ovanför, så som på bilden, fast att högerfoten nu istället är uppskjuten ungefär sådär mycket. Ingen bild tror jag behövs för detta.
Nu till det sista och svåraste steget ni gör, ni lyfter den fot ni inte har balans på ( vilket bör vara vänster) för att sedan sätta ner den bredvid högerfot. wow! svårt va?
alltså, grundstegen för tjejerna lyder:
(förkortar höger och vänster med H och V samt foten med F
HF bak, VF bak åt V, HF bredvid VF lite uppåt, VF bredvid HF. Det ni nu gör är att ni går fram å bak å fram å bak, träna först på att bara gå på detta vis, för att sedan dessutom kunna göra det till musik, har du inte hittat takt i musik ännu, så är ett tips att du lär dig det först, hjälp om det du ju alltid önska dig i julklapp av tomten, eller någon annan människa, jag är nog fel person att fråga för det.
30 minuter senare kan ni fortsätta läsa tjernas steg 2, nu ska jag istället berätta om hur killens steg 1 fungerar


Killen steg 1: Nu ska ni få höra killar, ni har det så sjukt enkelt, att ni bara måste träna 15 minuter på detta ;) bra va, det innebär att medans ni läser detta, och tjejen tränar så kommer ni bli klara samtidigt med eran första övning ;) Ni har dessutom fördelen att ni inte ens behöver en kvast att hålla i , för ni kan dansa själva, japp vi är ju liiite bättre bara. så nu till hur ni gör då.
Vi killar har inte några fasta steg faktiskt, utan vi ska se till att hålla takt och rytm, detta genom att få ett visst gung i kroppen, gunget bör ligga på heltakt, då det annars blir lite opraktiskt, ett tips för att få till detta gung, är att böjja lite på knänen, och jobba neråt, ist för uppåt i gunget. Vid gung uppåt får man känslan att man studsar, vilket är fel. Meningen är att du ska känna att du faller ner å ner å ner å ner. Tänk på att hela tiden ha balans, balans är faktiskt A - O i dans, dock är bokstaven R inte inräknad i dansen, den är till för alfabetet, inget annat. Vad jag vet iaf.
alltså tänk på att ha en bra puls i kroppen killar, känn er avslappnade i armarna, men håll dem gärna uppe som om ni ska vara berädda på att dra pistol mot någon, se bild på ungefär var era händer bör vara. Detta är för att det ska se ut som en skön digg possiton. Jag ritar också ut på bilden hur gunget ska gå.
som ni ser så är händerna vid midjan, där man oftast har pistolerna, en klar och förstårlig bild, tecknare är ingen mindre än Birk Wikén.
Nu är kursgång 1 slut, jag hoppas ni lärt er lite grann, och försök träna på detta tills nästa kurstillfälle, då vi ska gå igenom hur man håller i varandra, samt vad man brukar göra när man ska hålla i varandra...
Kommentera på hur danskurs 1 var ;) :D Observera att detta är skrivet med en hel del gnussa humor! ojj förlåt, skulle stå "gnutta", men jag har försökt berätta så gott jag kan hur man faktiskt gör grundstegen, både som kille och tjej, våga fråga mig om det är något mer ni undrar över, jag hoppas dessutom att det är många som gillar detta och följer min lilla ORD kurs i vad ÅhejBugg är för något.